Lyriska

Kultur och skrift

Att skriva fint

När man pratar om att skriva så brukar fokus hamna på textens innehåll, inte hur texten ser ut. Även om det självklart är det absolut viktigaste så bör man inte heller glömma hur den skrivs. För även om det finns en viss charm i en dikt hastigt nedkluddad på en servett med en billig bläckpenna så känns det billigt. Även om vackra ord kan slå igenom dålig presentation så kan de lyftas än högre när man även lägger tid på läsupplevelsen.

Handskrivet

Om man skriver för hand så finns det flera vägar att gå. Testa att skriva texten med en bättre penna. De absolut finaste pennorna brukar vara så kallade reservoarpennorna. Detta är en klassisk typ av penna som var vanlig innan kulspetspennans framfart. Många upplever att de skriver något långsammare med en reservoarpenna vilket ger en unik känsla och varje ord mer vikt. Reservoarpennor finns i både klassiska och mer moderna designer. För bästa utbud så föreslår vi att man beställer sin online.När man väl har en penna som man känner sig riktigt bekväm med så bör man se över papperet. För att säkerställa papperets hållbarhet så bör man först och främst se till att det är syrafritt. Ett sätt att vara säker på detta är att välja papper som kallas arkivpapper och har en garanterad hållbarhet på minst hundra år.

Tryck

För de som hellre skriver sin text på dator så finns det andra möjligheter att få sin text att stå ut. När man väljer layout på sin bok, oavsett om det är en diktbok eller roman, så finns det många val att göra. Typsnitt, format, papper och bindning är bara några viktiga val man kan göra för att påverka läsarens upplevelse. Hur boken läggs upp kallas för sättning och görs bäst av en fackman.

Categories
Text