Lyriska

Kultur och skrift

När inspirationen tryter

Inspiration är något all skribenter söker efter men det kan många gånger vara lättare sagt än gjort att hitta inspiration. Medan det inte finns ett sätt som fungerar för alla kan det vara värt att prova på lite olika strategier för att komma över dessa hinder.

Skriva igenom blockeringen

En vanlig anledning till varför skrivandet står still är för att man tänker i samma banor och blir hela tiden påmind om problemet. Ett sätt att tackla detta kan då vara att helt enkelt bara skriva, om vad som helst, inget eller allt. Tänk på orden som skrivs och fokusera på vilka som kommer därefter. Ibland måste man få ut ord på papperet (eller skärmen) innan inspirationen faktiskt börjar komma.

Gör något annat

Något annat som kan fungera för vissa situationer är att helt och hållet fokusera på något annat ett tag. Och då menar vi verkligen fokusera och inte låta tankarna vandra tillbaka till problemet. Det kan vara vad som helst från att sjunga för sig själv till att koncentrera på ett spel på nätet. Men vad som helst som håller en upptagen kan vara precis det man behöver. Kom sedan tillbaka till skrivandet och se vad som händer.

Läs något inspirerande

För att bli bra på att skriva måste man läsa mycket. Även om man inte hela tiden studerar vad det är som gör en text bra finns det mycket att lära sig bara genom att läsa mer. Att då gå tillbaka till en av sina favoriter och läsa dem kan göra att orden lossnar och inspirationen börjar sippra tillbaka. Var dock uppmärksam på att inte efterlikna texten allt för mycket. Målet är ju att skapa något eget.

Categories
Skriva