Lyriska

Kultur och skrift

Disciplin och planering gör en bra författare

planneringAtt bli bra på att skriva kräver i grunden en sak, dedikation. Utan att regelbundet skriva och öva så växer man aldrig som författare. Man kanske får fler saker att skriva om genom nya upplevelser, men språket står då oftast still. Oavsett om du skriver poesi, manus eller en roman så finns det vissa grundläggande tips som gör det hela enklare och bättre. Det första i den listan brukar vara planering. Proffs väntar inte på inspiration, de skriver när de planerat in tid. Om du vill att din bok skall vara klar till nästa år, köp dig en kalender för 2015 och planera in tid för skrivande så ofta du kan. Om möjligt varje dag.Även historians eller bokens struktur bör planeras. Det är få förunnat att kunna börja skriva på en bok utan någon planering och sedan se ett mästerverk framför sig då den är klar. Allt ifrån karaktärer till bokens story bör detaljeras så långt det går.

Lär dig storystruktur

Alla berättelser har en struktur, även om det inte var planerat. Den allra mest grundläggande versionen som vi alla naturligt använder för att göra en komplett historia är helt enkelt en början, en mitten och ett slut. Det går dock att dyka så mycket djupare än så när det kommer till struktur i historieberättandet. Dels finns det många olika sätt att se på saken och dels så går det att dela in alla delar i ännu mindre bitar.En annan grundläggande del som måste finnas i alla historier är konflikt. Utan en konflikt så finns det inget för huvudkaraktären att arbeta mot, inget som driver storyn framåt. Konflikten kan ibland vara intern eller svår att se, men den skall alltid finnas där och dra med läsaren djupare in i berättelsen.

Idétorka, gör skrivövningar

Om du känner att oavsett hur du än vänder och vrider på det hela så kan du inte komma på mer. Då kan du behöva vila ifrån att skriva din bok och istället göra några skrivövningar istället. Dessa övningar kan vara allt ifrån att du blandar några lappar med ord som du sedan ska kombinera till en kort novell. Det som står på lapparna kan vara vad som helst, gärna mer detaljrikt än generellt. Placera sedan dessa lappar i en burk eller hatt och blanda. Du drar sedan dessa ut och kombinerar de första två. Andra typer av övningar är att du tvingar dig själv till att skriva 1000-5000 ord per dag och detta kan du kombinera med din bok. Du går både framåt och utvecklar din skriftförmåga.

Ta pauser

Det finns ingen vits med att man ska sitta och spy ord. Så gå och ta en kopp kaffe eller bara sträck på dig. Detta gör att du får syre till hjärnan och kan därför arbeta mer effektivt. Koffein är för de flesta människor även ett tillskott av energi som gör det möjligt att arbeta hårdare. Så drick en kopp kaffe eller te och njut av det en kort stund för att fräscha upp huvudet.

Categories
Text