Lyriska

Kultur och skrift

Låtskrivarna i Sverige

En stark koppling till poesin är så klart sången. Och en av de platser där man komma ut snabbt och enkelt till omvärlden som en bra låtskrivare är att ha en hit genom Melodifestivalen. Varje år kan man faktiskt skicka in sina sångtexter inför nästa års tävling. I år har man även satsat på att man vill få in fler kvinnliga skribenter. Tyvärr har uppladdningssajten stängt ner inför nästa års Melodifestival, men det ger dig bara mer dit att komponera en fantastisk text till 2016.När man skriver låtar till Melodifestivalen registrerar man dem i en av två tävlingar: den Allmänna tävlingen för dem som aldrig gett ut verk tidigare, och sedan den Ordinarie tävlingen för dem som har gett ut verk tidigare.

Många vinnare i Eurovision

Sverige är ett av tre länder som exporterar mest musik i världen. De andra två är England och USA för ett land med knappt över 9  miljoner innevånare kan man säga att vi skapar generellt väldigt bra musik. Detta har också medför att vi har många bra låtskrivare som använder sina talanger runt om i världen. Så vi vet att det finns många anonyma talanger därute!Många storartister, både nationellt och internationellt, har arbetat med svensken Max Martin. Nu senast i augusti toppade han den amerikanska topplistan för 18:e gången med texten han skrivit till Taylor Swifts låt ”Shake it off”.Och i Eurovisionsammanhang är vi lika populära. Våra texter finns med hos flera länder. I årets tävling hade Sverige ett finger med i spelet i 6 av bidragen. 2012 så tävlade tio bidrag med texter från svenska låtskrivare och alla kom till finalen.

Visa upp låtskrivarna mer

Vi tycker att låtskrivarna gör halva jobbet för att skapa en bra låt. En dålig röst kan fortfarande sjunga en vacker text och en dålig melodi kanske får låten att förlora men texten kan ändå leva kvar i folks minnen. Och de professionella låtskrivarna tävlar nog mer mot varandra än bara för sitt eget land. Har man skrivit en text åt Ukraina vill man att Ukraina ska vinna, även om Sverige deltar.Bet365 är en bettingsajt som ger odds på Melodifestivalen och Eurovision. De brukar vara duktiga på att tippa vilken artist som kommer att vinna, eller åtminstone vilka tre som kommer att slåss om prispallplatserna. Men vi tycker att det kan vara dags att få betta på låttexten och därmed författaren till den. Vilken text är bäst och vilken låtskrivare har störst chans att ta sin artist i mål tack vare sin erfarenhet och kunskap om popmusik? Det skulle säkerligen bli lite svårare för spelbolagen att ge säkra odds men det ökar ju bara spänningen!Sådana tävlingar skulle vi tycka var minst lika intressanta. Och de nästan anonyma låtskrivarna skulle också få en liten stund i rampljuset.

Categories
Text